Pages

besday

Lilypie Kids Birthday tickers

18 October 2010

cheese tart blueberry permintaan anis

Minggu lepas anis sibuk sesangat nak makan cheese tart. makan kuat btul....last2 aku dan mak ambik keputusan nak buat sendiri cheese tart. aku pun survey di internet resepinya n aku campur adukkan beberapa resepi bg kelihatan logik....hahahaha............

So ahad (17/10/2010) lepas aku pun buat cheese tart. mmg boleh dipercayai resepi tu.sedap sesangat. anis la makan paling banyak. aku sempat makan 2 ja, mak aku makan 1, yang lain tu aku tak tau dia makan atau telan. bila simpan dalam peti ais lg sedap.fuhh........ oleh kerana terlalu sedap, jd aku nak berkongsi resepi dengan org ramai..... sila cuba jangan segan2.

CHEESE TART BLUEBERRY

Pastry:
125g mentega / margerin
60g gula aising
1biji telur
200g tepung gandum
1sudu tepung susu
sedikit garam
sedikit esen vanilla

Cheese Filling:
250g cream cheese
50g gula aising
20g mentega (lembutkan)
1biji telur
blueberry pie filling (aku gantikan dengan jem sebab cari tak jumpa)

Cara-cara:

Untuk pastry, pukul mentega / margerin dengan gula aising & garam sampai kembang. masukkan telur & esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati. selepas itu masukkan tepung gandum & tepung susu dan gaulkan seperti doh. (agak2 doh tersebut supaya tidak keras @ lembik). tekankan doh tersebut didalam bekas tart. tekan kemas2 dan trim tepinya dengan sudu atau pisau. bakar pada 180'c untuk 15 minit. tunggu sehingga sejuk baru keluarkan pastry dr acuan.

Untuk membuat cheese filling pula, pukul cream cheese, mentega dan gula aising sampai nampak lembut dan soft jer. selepas tu, masukkan telur dan pukul sampai sebati.

Masukkan blueberry jam sebagai lapisan pertama ke dalam pastry yang telah sejuk tadi dan kemudian masukkan cheese filling ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam pastry tadi. Kemudian, corakkan mengikut kreativiti tersendiri menggunakan blueberry jam. susun di atas dulang dan bakar kembali dengan suhu 180'c selama 10minit.kemudian selepas masak, biarkan panas reda dan kemudian masukkan dalam peti sejuk (kalu taknak pun takpa).

Dah boleh makan dah................

bahan-bahannya

close up to cream cheese
pastry yang siap dibakar

jam blueberry sebagai lapisan pertama

cheese filling sebagai lapisan pertama

pastry yang siap di isi dengan cheese filling

corak hasil nukilan anis

DONE............!!!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails